Thiemo aan het strand  
Nieuw Thuis voor Huisdieren  
  
 
 
 
 

Wanneer kan een kitten bij de moeder weg?
- door Ingrid Legué, gedragstherapeute voor Katten

Wie wil er nou niet zo'n klein pluizig bolletje mee naar huis nemen? Het liefst zo jong mogelijk om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten? Maar pas op, want hoe jonger het kitten is hoe groter de kans op gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld angst of juist agressie in de vorm van krabben en bijten. Wettelijk gezien mag het kitten niet jonger dan 7 weken oud zijn. Beter nog is om te wachten tot het kitten 12 weken oud is. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Kittens leren een hoop van hun moeder en van hun nestgenootjes. Als ze een week of twee zijn gaan de oogjes en oortjes open, beginnen ze steeds meer te bewegen en gaat hun belevingswereld open.
Het kitten moet nog van alles leren en kijkt eerst alles af van zijn moeder. Als het kitten ongeveer vijf weken oud is leert de moeder het jagen en laat ze het kitten steeds minder bij haar drinken. Als het kitten voldoende vast voedsel bijgevoerd krijgt dan kunnen ze vanaf 7 weken zonder melk. Soms krijgt het nog melk van de moeder, maar soms ook niet. Dus tijdens deze periode leert het kitten omgaan met frustratie.

Maar kittens leren ook veel van elkaar. Tussen de negen en veertien weken spelen ze het meest met elkaar. Dit is dus heel belangrijk voor het aanleren van gepast kattengedrag. Als het kitten bijvoorbeeld te ruw speelt met zijn broertje of zusje zal deze door hard te mauwen laten weten dat het pijn doet. Gaat hij dan gewoon door, dan kan hij een flinke tik verwachten. Hiermee wordt dus geleerd dat er grenzen zijn aan bepaald gedrag. Als je je kitten dus op een veel jongere leeftijd hebt gekregen, zul je merken dat je kat weinig remmingen kent. Wij kunnen dit ons kitten helaas niet leren, dat leren ze alleen van andere katten. Hoe lief ze ook zijn, ze kunnen dan ineens bijten of krabben als je ze aait. Of ze zijn heel bang of juist agressief naar andere katten.

De gevoelige periode om goed met mensen om te kunnen gaan is juist de periode tot de zeven weken. In deze periode maken ze kennis met allerlei vreemde wezens en prikkels. We noemen dit socialiseren. In deze periode is het belangrijk dat het kitten went aan alles wat het in zijn latere leven tegenkomt, zoals verschillende mensen, andere dieren, de reismand, de stofzuiger, noem maar op.

De eerste 12 weken zijn dus heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van een kitten, maar er zullen natuurlijk altijd verschillen bestaan tussen katten. De één vindt het fijn om lekker met je te kroelen en de ander vindt gewoon aaien al niet leuk. En daar kun je nou eenmaal niks aan doen.