Stichting nieuw thuis voor huisdieren

  
 
 

De introductie van uw kat in zijn nieuwe huis
door Ingrid Legué, Gedragstherapeut voor Katten

Een blijde gebeurtenis, u krijgt een nieuwe kat en binnenkort mag deze met u mee naar huis. Om uw kat zo goed mogelijk te laten wennen aan zijn nieuwe huis en om eventuele gedragsproblemen te voorkomen, geef ik u hieronder enkele tips om de introductie zo goed mogelijk te laten verlopen.

DE VERHUIZING
De verhuizing naar het nieuwe huis kan vaak veel stress bij katten opleveren. Maar u kunt dit wel zoveel mogelijk proberen te beperken.
- Het is het beste als de kat zijn eigen reismandje heeft en deze kan meenemen naar zijn nieuwe huis. Het is wel belangrijk dat de kat graag in het mandje komt. Als dat niet zo is, dan kan de vorige eigenaar of het pleeggezin het mandje gewoon open in de ruimte laten staan waar de kat graag komt en er regelmatig wat lekkers in doen, zodat hij dit een prettig plekje gaat vinden. Door de kat in zijn eigen reismandje mee te nemen naar het nieuwe huis heeft hij direct een vertrouwd plekje waar hij zich veilig voelt.
- Neem zoveel mogelijk speeltjes, kleedjes en dergelijke van de kat mee naar het nieuwe huis, zodat de kat daar iets vertrouwds heeft met zijn eigen geur. U kunt deze eventueel later vervangen, als de kat aan zijn nieuwe omgeving gewend is.
- Sommige katten hebben last van reisziekte. Geef de kat dan vier uur van tevoren geen eten en eventueel medicatie van de dierenarts. Nog beter is het om de kat ook op de auto te trainen, maar mogelijk is de resterende tijd hiervoor nu te kort.

IN HET NIEUWE HUIS
Omdat een kat een omgevingsdier is, is het belangrijk dat hij de tijd krijgt om aan zijn nieuwe huis te wennen. Hij moet het rustig kunnen verkennen.
- Probeer in uw huis een kamer in te richten voor alleen de kat, met daarin zijn vertrouwde dingen, zoals zijn reismandje, zijn speeltjes en natuurlijk de voer- en drinkbak, kattenbak, krabpaaltjes en/of –plankjes. Laat de kat met rust, zodat hij alle nieuwe ervaringen kan verwerken en de ruimte kan verkennen.
- Als ondersteuning kunt u bij de dierenarts een Feliway-verdamper kopen. Dit is een verdamper die een geruststellende geur verspreidt die gelijk is aan zijn eigen geur. Hierdoor wordt een kat op zijn gemak gesteld en zal hij sneller wennen aan de nieuwe omgeving. Tip: hang de verdamper al ruim voor de (stress van de) verhuizing op in het oude huis en verhuis de verdamper naar de kattenkamer, ruim een dag eerder dan de kat.
- Als de kat ontspannen is op zijn eigen kamer, laat hem dan stapsgewijs ook aan de andere kamers wennen. Doe dit in eerste instantie steeds met de deur dicht. Het is per kat verschillend hoe lang het duurt voordat hij er op zijn gemak is. Als de kat in alle ruimtes afzonderlijk helemaal ontspannen is, geef hem dan pas toegang tot het hele huis.
- Leer de kat te wennen aan vaste etenstijden; laat dus niet de hele dag eten staan. Dit zorgt ervoor dat de kat leert om zich op gezette tijden te melden voor het eten en dan dus naar binnen zal willen komen, als hij uiteindelijk naar buiten mag.
- Ik raad u aan de kat niet te snel naar buiten te laten gaan. Hij moet echt aan zijn nieuwe huis en het eetschema gewend zijn. Wacht minimaal twee weken voordat u de kat naar buiten laat. Geef hem vooraf even geen eten, zodat hij naar huis komt om te eten als hij trek krijgt. Ga even mee naar buiten en laat het kattenluikje aan hem zien, als u dat heeft; dan weet hij waardoor hij later weer naar binnen kan.
- Laat de kat chippen door de dierenarts. Mocht de kat verdwalen, dan bent u te achterhalen. En als uw kat al gechipt is, vergeet dan niet om uw nieuwe adres door te geven aan de organisatie die de chip geregistreerd heeft!